Challenge Bertrix(B) 19/20-05-2012 <<Terug

Het beloofde weer een mooi weekend te worden, daar in Bertrix. De auto was voorgaande week weer in topconditie gebracht, niet dat er echt veel aan was. De “oude” liermotor was het grootste deel van zin kracht ondertussen verloren. Deze heeft ook al 5 jaar trouwe dienst gedaan en me nog nooit daadwerkelijk in de steek gelaten, wel merkte ik de laatste tijd dat het lieren steeds langzamer en moeizamer ging. Dus mijn bumper aan gepast zodat er een Bowmotor 2 op de lier gemonteerd kon worden. verder de rest vd lier ook meteen schoon gemaakt en van nieuw vet voorzien.
Daarnaast heb ik halve deuren gemaakt van een stel donor deuren die er nog lagen. Het wordt steeds belangrijker om geen paaltjes oid te raken, en met halve deuren heb je toch iets meer zich op de zijkant vd wagen. Verder even alle blanke en roestige stukken sidebar, vloer, chassis enz met DOM16 in gesmeerd. Dit is een goede verf die met roest reageert en deze stopzet  en vervolgens een zwarte harde laklaag vormt.
Dus naast technisch was de wagen ook optisch wat verbeterd.

Vrijdag middag vertrokken richting Bertrix in de Belgische Ardennen, dan konden we daar de partytent en de Roofer daktent nog opzetten en wat andere teams begroeten voordat we in het dorpje gingen eten.

Op zaterdag ging het beginnen, de organisatie had weer zijn best gedaan om 5 mooie proeven uit te zetten. En dat was zeker ook gelukt. Het waren relatief lange proeven met veel zijdelingse hellingen en ook grote hellingen die omhoog of omlaag gereden moesten worden (al dan niet lierend).

Onze eerste proef op zaterdag was proef 4, allereerst was het al een hele toer om aan de start vd proef te verschijnen. Deze lag helemaal achteraan om het terrein en het was even wat zoeken tussen de andere proeven door hoe we er konden komen. Het was meteen al een lange proef met veel krappe stukken en haaks of overhaaks draaien. Op het eind was er een keuze moment, of de proef zo uitrijden voor 2 punten of eerst een omleiding volgen met een schuine helling die je bijna op het eind haaks rechtsaf uit het spoor de hoge rug op moest rijden, dit lukte zonder te lieren. De omleiding even verder volgen en daarna de proef alsnog uitrijden via het 2 punten stuk. Dit alles lukte zonder fouten en netjes binnen de tijd, we hadden hier 30 punten 0 strafpunten en 24:21 minuut. Aan de tijd konden we merken dat we er weer even in moesten komen. De proeven hierna gaan allemaal wat sneller……..
Klik HIER voor meer foto's.

Onze tweede proef was proef 3, deze begon helemaal vooraan bij de chalet die op de camping staat. Hier was bij het inrijden vd proef meteen al een keuze moment, we hebben (net als iedereen volgens mij) het moeilijke stuk gekozen en dit moest met de toplier gebeuren om niet om te vallen. Met het afrijden vd eerste bult en scherp naar links draaien voor de volgende heuvel had ik helaas net een paaltje met de voorbumper aan getikt, dus hier 3 strafpunten gekregen. Het volgende stuk was licht heuvelachtig, maar wel schuin rechtsom. Het lukte voor het grootste gedeelte om zonder de toplier dit stuk te rijden. Totdat er een misplaatste boom stond waar ik met de dakrand bijna tegenaan hing. Dus hier toch maar even met de toplier de wagen er vandaan getrokken, dit om geen strafpunten op te lopen en om de uiteraard ook de bast vd boom te sparen. Daar net voorbij ging het weer omlaag met nu een helling naar links, hier voor de zekerheid de toplier rechts aan een boom gehangen, maar was achteraf waarschijnlijk niet echt nodig.

Verder op een krap uitgezette bocht naar rechts, met in de binnenbocht een hoge bult met een boomstronk erop. Dit was op zich te rijden zonder de toplier, maar dreigde tegen een paaltje aan te zakken. Dus alsnog even met de toplier de wagen van het paaltje weggetrokken, daarna met de voorlier de neus even voor een paaltje door getrokken om ook deze te ontwijken. Toen kwamen we bij een keuze moment waar het moeilijke stuk schuine over een bult ging en daarna achterlier zo’n 5 mtr omlaag om vervolgens met de voorlier weer haaks linksom te gaan de helling weer schuin omhoog te rijden. Hier ook met de toplier werken om de wagen op 4 wielen te houden. We dachten dat dit meer tijd of strafpunten zou kosten als dat het opleverde. We hadden nog maar 13 minuten om het te voltooien en hebben ervoor gekozen om dit niet te riskeren. Op tijd finishen levert 10 punten op, en het moeilijke stuk leverde maar 8 extra punten op. Dus als het niet zou lukken lever je 2 punten in. Er was voor ons ook nog geen team geweest dat dit stuk gereden had, dus we wisten van anderen of het moeilijk of makkelijk was. Na het makkelijke stuk zijn we ook ruim binnen de tijd gefinished uiteraard. We hadden hier 32 punten min 3 strafpunten en 19,10 minuten. Er waren hier in totaal dus 40 punten te halen, helaas 11 punten niet gehaald.


Klik HIER voor meer foto's.

Onze derde proef was proef 2, deze startte ook vlakbij het chalet, maar ging daar meteen de grote kuil in die daar ligt. Eenmaal onderaan ging het overhaaks rechtsaf en meteen een paar mtr aardig steil omhoog. Dit lukte netjes zonder te lieren. Bovenaan moet je weer op een bult manoevreren om 180 graden linksom te draaien en weer die paar mtr omlaag te rijden. Dan door de kuil links een lange steile helling op met diepe kuilen erin. Hier moest gelierd worden en in de kuilen hebben we voor de zekerheid gauw even de rijplaatjes neer gelegd. Dan heeft de lier het wat makkelijker en ben je sneller boven. Boven aan gekomen de lier weer los en oprollen en rechts af om weer een helling omlaag te rijden. Hier meteen het goede spoor kiezen en als je omlaag ging niet meer remmen, beter wat gas bijgeven om de wielen te laten rollen. Als je remde of te langzaam omlaag ging konden er vreemde situaties ontstaan. Verderop rechtsaf en daar weer een gladde bult op tussen paaltjes en een boom door. Waar het voorgaande team probeerde rechts aan te houden om de gladde bult op te komen en uiteindelijk lierend boven kwam, hebben we het links geprobeerd en dit werkte zonder te lieren. Helaas wel licht in aanraking gekomen met de boom, en de schor vd boom hing aan mijn rolbeugel.
Bovenop linksaf en een modderspoor door de proef uit, deze proef hebben we ook weer foutloos gereden met 20 punten, geen strafpunten en binnen 12:14 minuten.

Hierna was het pauze voor iedereen, en dankbaar gebruik gemaakt van de aanwezige frietkar van Theo. Die voor de gelegenheid ook van uit Limburg naar Bertrix gereden was met zijn frietkar. Hij staat trouwens bij alle wedstrijden, en voor zover ik weet ook bij de NK challenge en Offroad racing wedstrijden. Theo is dus ook een offroad gek.


Klik HIER voor meer foto's.

Na de pauze moesten we onze vierde proef rijden, dit was proef 1. Deze begon op de rand van het bos/camping terrein en dan halverwege ongeveer. Het begin vd proef ging richting het chalet door een spoor, een maal onder moesten we linkaf omhoog en dan weer rechtsaf het spoor uit. Boven op weer rechtsaf, maar dit was zeer krap uitgezet en we moesten dan ook met de achterlier de kont om trekken om het paaltje aan de binnenkant niet te raken. Daarna omlaag door een waterbak en meteen weer omhoog, hier even wat lieren om boven te komen. Verder het parcour volgen en de bijrijder moest af en toe met een touwtje even wat tegenwicht bieden om de wagen recht te houden. Weer een waterbak door en dan een spoor omhoog volgen en halverwege was een paaltje in het spoor geplaatst, dus hier moesten we rechtsaf het spoor uit lieren. Daarna rechtsaf weer een spoor omlaag inrijden, maar dit niet aan het begin van het spoor maar halverwege, dus hier met de toplier de wagen even recht gehouden. Dan weer een waterbak door en de proef uitrijden. Ook hier weer alle  20 punten en geen strafpunten en binnen 18:49 minuut.Klik HIER voor meer foto's.

Onze laatste proef op zaterdag was proef 5. Dit was achteraan op het terrein en ging onder andere door de grote lange waterbak. We begonnen ongeveer midden op het terrein, met gewoon de paaltjes volgen en zorgen dat je niks raakt in de bochten. Halverwege de proef kwamen we aan de achterkant vd grote waterbak, schuin over een bultje even goed de bomen en paaltjes ontwijken en verder op een grote bocht rechtsom terug de waterbak in, hier gas blijven geven  zodat je niet stil komt staan. Even verder op wat een keuze moment met 3 opties, een makkelijke minst steile helling omhoog voor weinig punten, een steile lange helling omhoog voor 10 punten of een nog steilere lange helling op met wat lastige kuilen en rotsen in de helling voor 15 punten. Deze laatste werd gekozen (volgens mij door bijna iedereen), het was vanuti de waterbak insturen, gas geven en kijken hoever je kwam. Dan lier uitrollen en bovenaan vast maken en lieren. Eenmaal boven gauw alle spullen (incl de bijrijder) in de auto en dan werd de tijd stil gezet.
Deze proef ging ook goed met alle 35 punten, geen strafpunten en binnen 12:50 minuut.

Daarna hier en daar nog even bij andere teams kijken die nog bezig waren, daar heb je anders meestal ook weinig tijd voor. ’s Avonds was er door Theo vd frietkraam een goede en gezellige BBQ verzorgt. De rest vd avond gezellig bij de vuurkorf zitten bakkeleien.


Klik HIER voor meer foto's.

Op zondag worden er altijd minder proeven gereden zodat iedereen nog op tijd naar huis kon, om nog rond het avond eten thuis te kunnen zijn. We moesten allen 2 proeven rijden die tov zaterdag weer flink veranderd waren. Het waren ook weer mooie proeven met zeker ook weer nieuwe stukken en uitdagingen erin.

We konden meteen beginnen met proef 2. Deze begon waar op zaterdag de proef eindigde, dus eerst een waterbak door, dan rechtsaf een bultje op en bovenop weer lintjes paaltjes en een boom ontwijken. Daarna weer de steile helling met kuilen erin omhoog lieren. Nu moesten we linksaf en dan boven haaks over een spoor dat omlaag ging, dus hier even met de toplier de wagen tegenhouden dat hij niet linksom omlaag zou rollen. Hier net voorbij moesten we weer een spoor (waar we zaterdag moesten starten) in dat omlaag ging, maar dan weer vanaf de zijkant omlaag het spoor in zakken. Hier ook met de achterlier de wagen rustig in het spoor laten zakken. Onder weer rechtsaf redelijk steil omhoog boven op weer manouvreren en 180 graden linksom terug draaien. Hier weer meteen een stuk omlaag en rechtsaf om een boom heen, dit even met de toplier gedaan voor de zekerheid. Nu nog een bultje over en de proef uitrijden, nadat alle spullen en de bijrijder op zijn plek zitten wordt de tijd stop gezet. Ook deze proef de maximale 25 punten gehaald en geen strafpunten, met een tijd van 18:33 minuut.


Klik HIER voor meer foto's.

Nu moesten we nog onze laatste proef, dit was proef 4. Deze was tenopzichte van zaterdag ook weer totaal veranderd en vernieuwend. We moesten eerst een stukje omlaag rijden om halverwege de helling linksaf de schuine kant op te rijden. Deze kant was meer bezaaid met losse stenen ipv bosgrond, hier in eerste instantie geen gebruik gemaakt vd lier waardoor de wagen te ver omlaag pas op de schuine helling kwam en we alsnog met de toplier de wagen wat hoger op de helling moesten zien te krijgen. Alles goed gegaan, maar wel onnodig wat tijd verloren. Dan een stuk rijden wat ruim uitgezet was, even een grote boomstronk ontwijken en omlaag om vervolgens weer een lange modderige helling op te lieren. Eenmaal boven meteen haaks rechtsaf weer een spoor omlaag in zakken en met de toplier de wagen recht houden. Onder aan gekomen moest je weer overhaaks linksaf een helling op lieren. Boven meteen helemaal links aanhouden, om beter uit te komen voor de volgende hindernis. Hier was een verradelijk stukje waar je lastig opkwam zonder opzij te schuiven. Dus na 2x proberen met de toplier de wagen tegenhouden zodat hij niet opzij schoof en daarna de de richel over en weer omlaag een gat in. Nu weer een stuk dezelfde helling omhoog als op zaterdag, maar nu moest je een paar mtr eerder al haaks rechtsaf om omhoog tegen de hoge zijwand van het spoor eruit te komen. Nu wel even met de lier gedaan, en gelukkig stond de dichts bijzijnde boom net binne het bereik van mijn liertouw. Bovenop gekomen het liertouw weer voor het grootste gedeelte opgerold, en de route vervolgd. Daarna met de linkskant een spoor in en met de rechtse kant bovenover blijven rijden. Totdat de rechtste kant uiteindelijk ook een flinke afstap moest maken om met beide kanten beneden te komen. Hierna een stuk met bulten waar je met de linker kant bovenover moest, hier meteen maar even met de toplier de wagen gezekerd en de proef uitgereden. Hier hadden we ook de maximale 30 punten, geen strafpunten en een tijd van 27:57 minuut.


Klik HIER voor meer foto's.

Ook nu nog even blijven kijken bij andere teams, om te zien en leren wat hun beter/slechter doen. Wordt je nooit stommer van. Toen iedereen klaar was en de paaltjes en linten opgeruimt weer naar de camping gereden en na het middag eten alle spullen, de partytent en de danktent opgeruimd. Daarna de wagen geladen en vast gezet en weer op weg naar huis. Eenmaal thuis aan gekomen en nog vol van adrenaline kreeg ik een sms dat de uitslag al online stond. Dus dankzij deze super snelle service van de organisatie wisten we ook dezelfde dag nog wat het behaalde resultaat was. We zijn op een nette gedeelde 2e plaats gefinished, in het algemeen klassement stonden we 2e en nu staan we ook op een gedeelde 2e plaats. Dus we zij niet gezakt, maar een ander team is met ons gelijk gekomen. We zullen dus flink aan de bak moeten om onze 2e plaats te behouden of te stijgen. Na de zomer stop zijn er nog 3 wedstrijden, dus alle opties staan nog open.

<<Terug