Challenge Bilstain 16-09-2012 <<Terug

We hebben de 4e challenge er weer op zitten, deze maal in Bilstain. Het terrein wat erg mooi is, maar door de grote hoogte verschillen de de rotsen en gladde klei erg verradelijk en gevaarlijk kan zijn. Het was de eerste maal dat we daar naar toe zijn geweest, en het terrein in Bilstain stond al lang op mijn verlanglijstje. Het terrein bestaat eigenlijk uit een dal en twee berg flanken en is in eerste instantie een motor enduro/trail terrein. De quads en cross/trail motoren vliegen je daar dan ook letterlijk om de oren, maar ze houden wel netjes rekening met elkaar. Waar wij verstelt staan te kijken van de capriolen vd crossers, staan de crossers ook weer versteld te kijken wat die terreinwagens allemaal uitspoken. Da’s wel erg grappig om te zien.
De organisatie had weer zijn best gedaan om 5 mooie en uitdagende proeven te maken, en hebben daar door het moeilijk begaanbare terrein veel energie voor verbruikt. Het is al lastig en zwaar om zo de heuvel flanken op te klauteren, doe dit dan maar eens met een vuisthamer, rollen lint en afzetpaaltjes in je hand. Dus wat dat betreft weer petje af voor de organisatie en alle marshalls, die zorgen er toch iedere keer weer dat wij een mooie wedstrijd kunnen rijden. De mogelijkheid was er om op zaterdag al te arriveren en te overnachten, dit hebben we dus ook gedaan en ’s avonds nog lekker genoten van een BBQ en kampvuur. Ook altijd weer gezellig. De volgende ochtend de daktent uitgerold en na het ontbijt en de briefing de wagen afgeladen om de wedstrijd te gaan rijden.

Ons start nummer was nr 7 en dat hield in dat wij moesten starten met proef 2 en vervolgens proef 1, proef 5, pauze, proef 4 en als laatste proef 3. We hadden ’s morgens voor de wedstrijd de meeste proeven al een keer gelopen en verkend. Daarmee waren we bij de eerste proef ook al bekaf van het klimmen op de heuvelwanden bezaait met stenen en rotsen. Dus ook weer petje af voor de bijrijders die dit dus op snelheid moeten doen met liertouw en boomlint in de aanslag. De conditie en lichamelijke gesteldheid van de bijrijders wordt op zo’n terrein maximaal op de proef gesteld.

 

Proef 2
Onze eerste proef was dus nr 2, die begon met een afdaling die gewoon te rijden was (als het nat was werd het rijden meer glijden………), daarna even een bocht onderlangs door een laagje natte klei en daarna die zelfde helling een stukje verderop weer omhoog, maar dit spoor was bezaait met uitstekende stenen en rotsen. En dit gaat met natte gladde banden niet echt goed, dus na enkele pogingen toch maar gelierd tot op het vlakke stuk. Daarna vervolgde de klim zich over een helling die nog 3x hoger/langer was, het eerste stuk was goed te rijden maar halverwege begonnen weer de rotsen uit de grond te steken en moesten we toch weer lieren.

Eenmaal bijna boven konden we weer rijden, bovenaan linksaf en een stukje verder op weer linksaf  die helling weer omlaag. Dit maal door een smaller spoor waarbij we schuin een diep uitgesleten motorpad moesten oversteken tussen de bomen door. Eenmaal daarvoor bij werd het pad weer breder, maar lagen er weer stenen op de helling waar je liever niet met je diff of andere onderdelen op bots. Dat kan je as behoorlijk beschadigen als je daar niet goed op let. Eenmaal onder was het einde proef, en dit hadden we foutloos gedaan en met de maximale 20 punten. Met 11:22 minuut ook ruim binnen de gestelde tijd van 30 minuten per proef. De toom was weer gezet en de spieren van mijn bijrijder goed op gewarmd, of was hij al uitgeteld……… uitrusten moest hij in ieder geval nog maar even uitstellen tot de pauze..
Klik HIER voor meer foto's.

Proef 1

Onze 2e proef lag vlakbij de eerste proef, sterker nog de finish van deze proef kwam uit vlakbij de start vd vorige proef. Bij deze proef moesten we beginnen met een kleine afdaling van een paar meter en dan kwam je in een riviertje waar nauwelijks water door stroomde. In de rivier rechts en tien meter verderop links omhoog een steile helling op, ook weer rijkelijk bezaaid met stenen en rotsen die uit de klei omhoog staken. Dus hier meteen maar met de lier aan de gang, terwijl de bijrijder met het touw omhoog klom heb ik de auto alvast zo ver mogelijk omhoog proberen te rijden. Dat scheelt weer een paar meter inlieren en kostbare secondes. Eenmaal boven moeten we linksaf en weer omlaag. Hier kon je kiezen tussen een makkelijk stuk (sneller en minder punten), of een moeilijker stuk wat je dus meer punten op leverde, maar ook meer tijd kostte. Hier uiteraard het moeilijke stuk gekozen, dit betekende met de achterlier omlaag. Het was door de organisatie verplicht voor ieder team om naast de achterlier ook te zekeren met een lang lint wat de bijrijder rond om de boom moest stroppen om de wagen tegen te kunnen houden indien het liertouw zou breken. Het was een steile helling, niet overdreven lang (maar 6 á 7 mtr) maar als je achter liertouw zou breken dan ging je wel met gang richting een boom die onderaan stond.

Dus ondanks het spannende proeven moeten zijn, verliest de organisatie de veiligheid niet uit het oog en neemt vooraf ook altijd de nodige maatregels om ongelukken te voorkomen. En iedereen is verplicht te zekeren dus het is voor iedereen gelijk, er is geen voor of nadeel mee te behalen. Eenmaal onder aan deze helling snel het liertouw en het lange sleeplint los gemaakt en rechtaf een kort stenen/rotsen hellinkje op, dan een stuk vlak (waar de makkelijke passage ook op uitkwam) en daarna een lange (uiteraard weer met stenen bezaaide) bocht omhoog om bovenaan te finishen. Ook hier weer zonder strafpunten, de maximale 40 punten gehaald en de volledige proef gereden met 8:58 minuten op de klok.

We finisten eigenlijk met 8 minuten, maar er lag nog een boomlint in de proef dus die was de bijrijder even super snel in 58 seconden nog gaan halen voordat de tijd daadwerkelijk stil gezet werd. Doordat we nu gefinished waren vlak bij de start vd eerste proef konden we ook nog even kijken wat andere teams op deze proef deden, en kon mijn bijrijder even uitpuffen. Die was wel even aan een adempauze toe…….


Klik HIER voor meer foto's.

Onze 3e proef was proef 5, die konden we nog mooi voor de pauze doen. De proef bestond uit een lange steile helling omhoog, ook hier waren de rosten weer nadrukkelijk aanwezig. Bovenaan was er een keerpunt gemaakt en daarna moest dezelfde helling weer omlaag gereden worden. Er waren hier al meerdere teams voor gegaan, maar er was nog maar 1 auto geweest die de helling rijdend afgelegd had. De rest moest de helling gedeeltelijk lierend afleggen. Ons doel was uiteraard ook rijdend naar boven te gaan, en dat is met enkele stops op de helling ook gelukt. Halverwege werden de rotsen wat groter en lagen ze lastig verspreid op het pad. Hier lukte me het niet om er in een keer overheen te rijden, maar met enkele keren iets terug te zakken en een iets andere lijn te kiezen lukte het toch om weer op gang te komen en de volledige helling rijdend af te leggen. Bovenaan de lus volgen om te keren en vervolgens weer dezelfde helling omlaag. Nu was het (net als op de heen weg) erg belangrijk om de hoge stenen te ontwijken zodat je niet met as achter een steen bleef hangen enzo bv je differentieel kapot zou rijden. Eenmaal die grote stenen voorbij waar we op de heen weg even bleven steken, werd het pad weer beter en heb ik wat opgeschakeld en gas bij gegeven om een wat snelle tijd te scoren. Deze proef ook de maximale 25 punten zonder strafpunten en met een tijd van 3:55 minuut. Een tot dan toe snelste tijd…………..die helaas later die dag weer enkele malen verbeterd werd.

Na deze proef was het tijd om te pauzeren, en ondanks dat Theo er deze keer niet was met zijn frietkraam hebben we toch geen honger geleden en allemaal even kunnen uitrusten van de (in)spanningen.


Klik HIER voor meer foto's.

Onze volgende proef was proef 4. Deze begon met een vettig klei pad waarbij je uit een uitgesleten motorspoor moest komen om geen bomen te raken. Op het eind moest je haaks rechtsaf een stenen opstap op rijden en reed je in een met stenen en rotsen bezaaide rivier bedding. Hier en daar een paar grote rotsblokken ontwijken en een stuk krap tussen een paar grote rotsblokken en een rechte hoge rotswand door. Uitkijken dat je niet met de dakrand tegen die rotswand kwam te hangen, want waarschijnlijk zou de rotswand dat duel winnen en niet je dakrand. Verderop hielden de stenen en rotsen op en moesten we rechts uit de rivier bedding zien te komen tegen een schuine helling op om er voorbij een paaltje met lint weer terug in te zakken en de bedding te vervolgen. Die was een stuk waar je met je voor en toplier tegelijk moest werken om de wagen recht te houden en uit de bedding te krijgen en vervolgens hoog genoeg te kunnen rijden om het paaltje te ontwijken. Eenmaal terug in de bedding de lieren los en de rivierbedding vervolgen die nu weer rijkelijk bezaaid was met rotsen van diverse formaten, maar alle groter als we hier kennen. Ook hier werden we weer door de linten vd proef door krappere stukken geleid om de proef moeilijker te maken. De rivier bedding vervolgen en rotsen ontwijkend de proef uitgereden. De organisatie had vooraf gezegd dat als je de proef binnen 15 minuten afgelegd had je deze ook terug mocht rijden voor de dubbele punten, dus dat uiteraard weer gedaan. Ook nu weer met 2 lieren tegen de schuine helling op om het paaltje te ontwijken en zo geen strafpunten op te lopen. Vervolgens de rivierbedding met de stenen en de hoge rechte rotswand weer door om na de haakse linkse bocht het klei spoor weer door te rijden naar de finish. Deze proef ook weer de maximale 40 punten zonder strafpunten en de hele proef heen en weer gereden binnen 14:30 minuten. (we zouden dus nog wel een keer op en neer kunnen binnen de 30 minuten, maar dat leverde dan weer geen extra punten op, helaas)

Daarna bij deze proef nog even naar andere teams staan te kijken, om te zien hoe zei het deden. Da’s ook altijd wel mooi om te zien, en weet je weer dat je moet blijven presteren om een beetje mee te komen in het klassement. Want anderen laten ook zo weinig mogelijk steken vallen, en we staan op dit moment vrij aardig in het algemeen klassement en moeten dus om deze plek te behouden of zelfs te verbeteren maximaal blijven presteren en hopen dat een ander team een schoonheidfoutje maakt. Want dat zijn de enige momenten dat er in de top verschil gemaakt wordt.


Klik HIER voor meer foto's.

Onze 5e proef was proef 3, eenmaal daar aangekomen eerst uiteraard weer te voet de proef verkend. Dit om een beeld te krijgen van wat je tegen komt en alvast te verzinnen wat je op welk punt gaat doen, waar je voor een bocht flink moet uithalen om deze bv in een keer te halen of beter klaar te staan voor een helling of afdaling. Door de proef vooraf goed in je op te nemen en de mogelijkheden samen met je bijrijder te bespreken ben je vaak makkelijker en sneller door een proef wat je punten en tijd oplevert. Erg belangrijk dus.
Ook deze proef begon (hoe kan het ook anders) met een helling die met stenen en rotsen bezaaid was, een passage tussen 2 bomen en daarna nog steeds op de helling linksaf uit het diepe crossmotor spoor zien te komen. Dit was met een keer opnieuw aanhalen bijna gelukt zonder te lieren, sterker nog als mijn bijrijder zelf aan het liertouw had getrokken was het waarschijnlijk net genoeg geweest om de auto volledig boven op te krijgen. Maar omdat hij het liertouw toch al een een boom gemaakt had hebben we maar snel even gelierd. Daarna de wagen met een paar keer steken even goed recht te zetten voor een flinke afstap van wat rots blokken. Ook hier weer kijken dat je met de banden goed over de hoogste blokken rijd, want dat heb je deze namelijk onder je dorpels ipv dat je er met de tussenbak op blijft steken. Dus ook hier weer vooraf goed kijken en een strategie bedenken, daar heb je tijdens de proef voordeel van (zeker op dit soort terreinen waar je veel dure schades kan oplopen door rotsen en dergelijke).

Na deze afstap de wagen even met een grote buiten bocht recht voor de volgende afstap zien te krijgen. Tijdens het lopen vd proef hadden we al afgesproken welk spoor we zouden (proberen te) nemen en dat de bijrijder een grote steen die er lag zou verplaatsen zodat ik er met de band overheen kon rijden. Hierdoor zou mijn as net hoog genoeg moeten komen om niet op een nog hogere vast in de grond zittende rots te blijven hangen. Anders zou ik daar zeker met de as op zijn blijven steken en sowieso wat tijd kwijt zijn geweest om dit op te lossen. Na deze passage moest ik de wagen weer een paar keer steken om haaks linksaf tussen een paar bomen door weer een flinke afstap te maken. Ook hier weer voor de proef goed gekeken en het spoor gekozen, hierdoor gleed ik nadat mijn voorwiel over de rand gerold was, met mijn dorpel en reactie stang mooi over de rotsen en bleef de wagen niet op de versnellingbak, tussenbak of aandrijassen hangen. Eenmaal hier vanaf was het enkel nog 10 meter vd helling af naar de finish rijden, dus ook hier weer opgeschakeld en gas gegeven. Deze proef ook weer foutloos de volledige 30 punten behaald en binnen 5:50 minuten. Een 2e snelste tijd op die proef met alle punten en zonder strafpunten, niet slecht dus.


Klik HIER voor meer foto's.

Samen met de marshalls de linten en paaltjes van die proef even opgeruimt en alle spullen met de wagen naar voor gebracht zodat de marshalls niet alles zelf hoeven te dragen. Nog even een en ander met andere teams doorgenomen en de de wagen geladen en de tent in geklapt om weer huiswaards te rijden.

Al met al hebben we een erg mooie en uitdagende wedstrijd gereden, met veel publiek van de motorcrossers. Het was sowieso al mooi omdat ik nog nooit in Bilstain geweest was en het al lang op het verlanglijstje stond. We hebben deze challenge goed gereden en alle punten behaald, nergens fouten gemaakt en dus ook geen strafpunten gekregen. “Helaas” waren we hiermee niet de enige, waardoor we op een gedeelde 1e plaats zijn geeindigd (samen met de nr 1 en nog een ander team ) van het algemeen klassement. Gelukkig zijn we hierdoor in het algemeen klassement wel “gestegen” van een gedeelde 2e plaats naar een echte 2e plaats, met andere woorden onze klassements genoot is van gedeelte 2e naar een 3e plaats gezakt, wat gelukkig onze positie weer iets versterkt. Helaas zijn we op de nr 1 in het klassement niet in kunnen lopen, maar gelukkig ook niet uitgelopen.

Dus al met al hebben we het dit weekend niet slecht gedaan.

<<Terug