Challenge Landgraaf 14-10-2012 <<Terug

Voor de vijfde challenge van dit jaar zijn we naar de zandgroeve in Landgraaf geweest. Het is een mooie groeve met afwisselende soorten ondergrond, van zwarte grond, bulte los rood zand, tot witte klei.
Er zijn mooie proeven uit te zetten, die behoorlijk zwaar kunnen zijn vooral omdat er veel bulten en hellingen met los rood zand zijn waar je erg weinig grip hebt. De meeste deelnemers hebben erg groffe modderbanden die eigenlijk niet geschitk zijn voor los zand. Daar kun je beter een AT of MT band voor hebben, maar die hebben de meeste niet. Voor deze wedstrijd had de organisatie een keer 6 proeven in petto, normaal gezien hebben we altijd 5 proeven. De zesde proef bestond uit een lange helling met los zand helemaal van onderuit de groeve, wie hier met een aanloos het verste omhoog kon rijden kreeg de meeste punten. Hier waren dus de wagens met een flinke motor en groote banden duidelijk in het voordeel.

Deze proef was als extraatje door de organisatie bedacht om ons de kans te geven ook een een keer flink gas te geven, normaal gaan de meeste proeven langzaam en op behendigheid om paaltjes te ontwijken.

Proef 4

Onze eerste proef was proef 4 deze lag direct achter de tent vd organisatie en de catering. Hij bestond uit een hoge bult zwarte grond met een spoor naar boven, dan een spitse top en een steile helling omlaag waar je onderaan haaks rechtsaf moest om tussen de hoge bult met zwarte grond en een hoge bult met grind door te rijden. Daarna het spoor volgen waar je op een gegeven moment de keus had om rechtsaf een stukje binnendoor te steken door het riet, of de bocht volgen om het riet heen en dan door twee modder (klei) bakken te rijden. Na de tweede haaks linksaf je eigen omhoog lieren op een hellingkje van zo’n 3mtr hoog. Bovenaan linksaf het lint volgen en even een bochtje naar rechts om een paaltje heen waar je schuin hing en goed op moest letten om niet om te vallen of paaltjes te raken. Daarna haaks linksaf om een flinke afstap te maken waarbij je met je linker achterwiel veel kans maakte om het paaltje te raken. Dus vooraf de wagen goed voor het poortje zetten en goed opletten. Eenmaal onder weer overhaaks rechtsaf de helling weer op om de proef uit te rijden (lieren in ons geval). We hadden tijdens het verkennen vd proef het stukje riet een kritisch bekeken en met een stevige lange riet stengel de diepte gepeild. De roet stengel was al gauw 1.5 meter lang en die kwam met zo’n 50cm op diep op een laag “grond” oid waar we hem daarna met zeer weinig extra kracht de resterende 100cm ook nog in duwde. Met andere woorden in dat stuk je riet zag totaal geen vaste bodem de eerste 1.5mtr diep. Aan de overkant was ook geen stevige boom om aan te lieren en het zou dus met het gornd anker moeten. Omdat we als eerste team op deze proef moesten starten moest wij een keuze maken of we het gingen proberen of juist niet. Het risico op een kansloze actie was zo’n 99,9% dus we zagen het eigenlijk niet echt zitten. Gelukkig deden we over de eeste hoge bult zwarte grond met de spitse top bovenop al zo’n 20 minuten. We hadden dus voor de rest vd proef de resterende 10 minuten nog hard nodig. Daardoor kwamen we door de tijd al niet in de verleiding om toch het kansloze riet in te duiken. Later die dag bleek dat geen een team het riet in durfde te duiken met het risico daar de auto weg te laten zinken. De rest vd proef hebben we ook foutloos en binnen de tijd gereden. We hadden hier 32 punten en de proef uitgereden in 29:38 minuten.
Klik HIER voor meer foto's.


Proef 3

Onze tweede proef was proef 3 deze lag helemaal aan de overkant vd groeve en begon met een redelijke helling met los zand. Hier was het gas geven en kijken hoever je kwam, vanaf daar gewoon lieren want iedere extra poging betekende dat je verder in het zand zakte met de banden. Bovenaan rechtsaf en even daarna weer omlaag en onderaan de helling linksaf de voet vd bult blijven volgen. Verderop weer met een grote bocht linksaf en volgas om hoog proberen te rijden. Dat werd dus ook hier weer lieren in het flink uitgesleten spoor met los zand. Boven rechtsaf een wat langer spoor omlaag en onderaan haaks rechtsaf weer een spoor met los zand in dan linksaf een bultje over waar je met de lier even de neus naar links moest trekken om over het bultje met los zand te komen. Dat eenmaal gedaan, kon het gas erop om 100mtr verder op een lange bocht links omhoog te rijden en direct de bocht weer linksom omlaag te volgen. Hier was een door regenwater uitgespoelde geul waar je beter niet met de banden in zakte. Dus hier met het rechterwielen oversteken en de geul midden onder de wagen proberen te houden. Opletten dat je niet met de linker of de rechterwielen alsnog in de geul zakt. Onderaan overhaaks linksaf voor de hoge bult en het diepe lange spoor in. Dit spoor was zo’n 100mtr lang waarvan de laatste 20mtr uit een diep klei gat bestond. Het enige wat je kon doen was proberen rechts aan te houden tegen een helling van zo’n 6mtr hoog. Hier kon je bovenop je grondanker in de grond trekken en met de toplier en de voorlier aan het grondanker je eigen proberen naar voren te lieren en zo hoog mogelijk te houden. Ik was voor het gat waarschijnlijk al niet rechts en hoog genoeg begonnen waardoor ik met de linkerkant te diep in het gat uit kwam. In het begin kwam er wat water door de afwaterings gaten in de vloer naar binnen en werden alleen mijn voeten nat, op zich nog niets spannends. Een stukje verder zakte de auto nog wat verder het water in en steeg het water langzaam aan richting mijn knieen. Maar in de volgende meters was het gat links zo diep dat in een keer het water over mijn halve deuren zo naar binnen stroomde en zat ik ineens tot mijn navel in het water. Iets waar ik eerlijk gezegd niet echt op zat te wachten, mede ook vanwege de lage buiten temperatuur…….. Mijn linker buiten spiegel zat ook half onderwater, zo schuin en diep hing ik in het gat.
De auto bleef het verder goed doen en we konden dus ook gewoon verder de proef afmaken en na veel zwaar werk van mijn bijrijder Yves hadden de het eind vd proef gehaald. Even mijn bijrijder nog wat opjutten om snel alle gebuikte materialen in de wage te gooien en in te stappen. Dit was maar goed ook want uit eindelijk zijn we gefinished binnen 29:58 minuten, we hadden dus nog maar 2 seconden over en waren het tweede team dat deze proef binnen de tijd gehaald hadden. De meeste waren in het laatste stuk blijven steken en buiten de tijd gefinished. We hadden hier alle 30 punten behaald en geen strafpunten.

Hierna was het pauze en reden we dus weer helemaal naar voor om naar Theo te gaan die weer goed voor de inwendige mens zorgde.Klik HIER voor meer foto's.

Na de pauze was het tijd voor onze derde proef. Toen ik de auto wilde starten bleef het check engine lampje knipperen en sloeg de motor niet aan. Snel even nadenken en al gauw kwamen we er achter dat met het schuin en diep in het water hangen de hele elektronica, die ook links onder het dashboard zit, volledig nat geworden. Omdat de computer vd motor vlak onder de voorraam tegen het midden vd wagen hangt was deze niet nat geworden en bleef de motor gewoon goed lopen. Maar het starten na de pauze wilde niet lukken omdat het computerkastje vd startonderbreker vol water en klei zat en verder alle stekker verbindingen ook. En als de ECU geen signaal krijgt van dat kastje zal de ontsteking geen stroom krijgen. Dus maar proberen om met een 12V compressortje en een bus remmenreiniger alles schoon en droog te blazen. Nadat de “geleende” bus remmenreiniger leeg was, snel op zoek naar een nieuwe gelukkig konden we van de gebroeders van der Maas (Team Only Jeep Red met de rode Wrangler, in het klassement een geduchte tegenstander) een bus WD-40  hebben en is de elektronica uiteindelijk weer op gang gekomen. Gelukkig hebben de gebroerders van der Maas de zeer sportive instelling dat ze graag van me winnen, maar dan met een rijdende auto. Dus dat is pas een goede en sportieve wedstrijd mentaliteit als je het mij vraagt.
Maar nadat de auto weer aan de praat was, snel naar de resterende proeven gereden om nog te proberen er zoveel mogelijk te rijden binnen de beschikbare tijd.

Omdat er nu voor de verandering eens 6 proeven waren en we er dus nog  maar 2 gereden hadden moesten we er nog 4.

Proef 5

De derde proef die we gingen rijden was proef 5 helemaal beneden in de groeve. Eerst even snel de proef verkent en daarna snel gestart, het ging op zich goed maar in een bepaal gat had ik me verkeken en reed ik in een keer mega vast. Iedere keer trokken we het grondanker als een ploeg door de grond heen maar de auto kwam geen centimeter vooruit. Daarna achteruit geprobeerd, maar daar was helemaal geen stukje vaste grond te vinden waar het grondanker voldoende weerstand bood om los te komen. Uiteindelijk met een lang lier verlenglint en de volledige lengte van mijn achter liertouw een boom cq struik gevonden waar we voldoende houvast hadden om langzaam maar zeker achteruit uit het gat te komen. Daarna volgas door het gat maar dan meer aan de zijkant en dat lukte wonderwel in een keer zonder problemen, had ik dat de eerste keer maar gedaan. Vervolgens snel de proef gevolgd zonder problemen en tegen het einde moesten we een flinke helling omhoog. Dus hier met een aanloop vol gas omhoog om zo hoog mogelijk proberen te komen. Daarna de rest omhoog gelierd en door het finish poortje, de bijrijder zo snel mogelijk het zware grondanker in de auto geladen en in gestapt. Hierna werd de tijd gestopt op 24:20 minuten, hier hadden we ook weer alle 30 punten en geen strafpunten. Nu snel naar de vierde proef weer helemaal aan de andere kant vd groeve.


Klik HIER voor meer foto's.

Proef 2

Onze vierde proef was proef 2 de eerste helft van deze proef bestond volledig uit los zand wat door de dag heen door de overige teams al volledig dol gereden was. Gelukking ging het veel beter als verwacht en konden we met maar 1 keer lieren vrij gemakkelijk het zwaarste gedeelte vd proef door komen. Hierna haaks links af het spoor volgen om na zo’n 10mtr haaks rechtsaf het spoor uit te komen, een paar keer steken om voor de paaltjes door te kunnen zonder ze te raken. Vervolgens een stuk waar de volledige veerweg en de sperren hun dienst meer dan bewezen, helaas kwam ik net voor het eind vd proef met de neus iets verkeerd uit en kon ik het met steken niet verhelpen, dus hier snel even de neus een stuk naar rechts getrokken met de lier om netjes zonder paaltjes te raken de proef uit te rijden. Dit lukte met alle 20 punten en geen strafpunten binnen 11:34 minuten.


Klik HIER voor meer foto's.

Helemaal vol adrenaline snel naar de volgende proef, maar helaas was het 17:00 uur geweest en was de wedstrijd ten einde gekomen. Volgens de vergunning mocht er maar tot 17 uur in de groeve gereden worden en moest de organisatie dus stoppen om de eigenaar vd groeve niet in de problemen te werken. Regels zijn regels en moesten ook wij helaas stoppen met maar 4 gereden proeven. Door de pech met de nat geworden elektronica zijn we door het missen van de 2 laatste proeven dus een keer laatste geworden. Hierdoor zijn we in het algemeen klassement van onze tweede plaats gezakt naar de derde plaats. Met nog 1 wedstrijd op het programma is dat slecht nieuws. We zullen flink aan de bak moeten om onze tweede plaats terug te winnen.

<<Terug