Challenge Sevenum 28-10-2012 <<Terug

Onze zesde en laatste van dit jaar werd gehouden in Sevenum op een landbouwperceel waar een week eerder nog mais stond. De eigenaar was er met een kraan bezig geweest om wat kunstmatige proeven te maken. Wij als deelnemers wisten dus ook totaal niet wat ons te wachten stond, als we naar een offroad terrein gaan weet je ongeveer wat je te wachten staat omdat je het terrein waarschijnlijk al eerder gehad hebt of foto’s gezien hebt. Maar als ze op een vlak stuk land met een kraan proeven maken kan dat makkelijk, moeilijk of zeer moeilijk uitpakken. Er waren we gewoon 5 proeven uitgezet zoals meestal het geval is, maar ditmaal was er een snelheidsproef gemaakt met in het parcour een wip.

Proef 1

Onze eerste proef was ook deze snelheidsproef, proef 4 waar we ook als eerste team moesten starten, dus we hadden ook geen richttijd of andere teams zien rijden. Iedereen mocht deze proef 3x rijden waarvan de snelste tijd zou gelden. De eerste ronde is dan uiteraard ook een rondje om de proef te verkennen, uiteraard wel gas geven maar wel wat gematigd om de proef in je op te nemen om te weten waar je straks wel een geen snelheid kunt of moet maken. De route was simpel, maar werd wat bemoeilijkt door wat krappe poortjes die je uiteraard niet mocht raken. Ook de wip was bedoeld om de snelheid eruit te halen en zo het verschil tussen de teams te kunnen maken. Helemaal achter flinke moddersporen en een 180 graden bocht met een vrij krap poortje (op zich was het poortje niet krap maar het modder spoor ging zeer kort langs het buitenste paaltje, dus hier moest je zachtjes doorheen om het paaltje niet te raken. Op de terug weg kon je flink snelheid maken en kwam je eigenlijk een paar versnellingen te kort in de lage gearing. Dan flink remmen voor een gegraven kuil en een bultje. Verderop een lang stuk waar je zijdelings naar rechts hing en een gedeelte waar je assen om en om volledig geflext linksom en rechtsom gingen. Dan een grote bocht rechtsom om het start/finish poortje door te rijden waar de tijd weer gestopt werd. Onze eerste ronde tijd was 1.47 minuut.

De tweede ronde wisten we dus waar we harder konden en waar niet. Dus nu vol adrenaline vd eerste ronde wat meer gas gegeven en haalde we een ronde tijd van 1.29 minuut, dus zo’n 18 seconden sneller als de eerste keer. Nu vast beraden om nog een snellere tijd te halen in de derde en laatste poging, meer risico genomen en vooral op de wip werd tijdwinst geboekt en op de terug weg op een vd bulten kwamen we ondanks onze flinke veerweg met beide voorwielen volledig vd grond. Dus ook dit gedeelte werd flink sneller gereden, en eenmaal gefinished kregen we de tijd te horen…………. De laatste ronde hadden we in 1:20:88 minuten gereden, dus deze maal nog 9 seconden vd tijd af gesnoept. Dit werd dus voor de alle andere teams die na ons kwamen de te kloppen tijd. Wij stonden strak vd adrenaline en zelfs Yves mijn anders zo rustige en beheerste bijrijder was zeer enthousiast en vol lof over het snelheid gebeuren. Hoewel het veersysteem en ook de rest van mijn auto niet erg geschikt is voor snelheidsproeven was het wel een zeer leuke afwisseling. Erg goed voor de techniek is het niet, omdat je door de adrenaline op veel stukken eigenlijk te hard over oneffenheden rijdt zonder goede bumpstops en dergelijke.
Klik HIER voor meer foto's.

Proef 2

Onze tweede proef  was proef 3 Deze bestond uit een gegraven kuil met daarachter een bult losse grond van het wat er uit het gat gekomen was en daar achter weer een gat, eenmaal uit het gat lagen er 6 tractorbanden (3 links en 3 rechts) waar we overheen moesten. Hierna een lange bocht naar rechts waarvan de rechterkant uitgegraven was tot zo’n 50cm onder maaiveld en de linkerkant opgehoogd tot ongeveer 1 mtr boven maaiveld. Uiteraard stonden de paaltjes aan de rechterkant bijna tegen de afgegraven rand aan. Je moest hiet dus goed zorgen dat de body met de daklijn niet tegen de paaltjes kwam. Dit gebeurde door de verschillende teams op verschillende manieren. Wij probeerden de bocht zo hoog mogelijk te rijden waardoor we het grootste gedeelte konden rijden zonder tegen de paaltjes te komen met het dak. Bij het laatste paaltje was de achterkant wat binnendoor gekomen en ook door het schuin hangen was de wagen wat verder omlaag gezakt en moesten we hier ook even met de toplier de body omtrekken om het paaltje te ontwijken. Eenmaal hier voorbij was er een keuze moment, voor 2 punten de bocht gewoon vervolgen, of voor 10 punten links omhoog over de opgehoogde grondwal tussen een poortje door. En boven op de grondwal rechtsaf weer omlaag en rechtsaf. Maar uiteraard stond hier  het lint beneden ook weer zo krap dat de rechter kant vd wagen boven op de grondwal bleef en de linkerkant onder reed. Hier hebben we dus voor de zekerheid de toplier aan het grondanker gehangen om niet om te vallen en de voorlier aan hetzelfde grondanker gehangen om de neus direct weer terug omhoog weer over de grondwal te trekken. Om vervolgens over de wal weer terug in de uitgegraven bocht te komen. Dit was ook meteen het einde vd bocht en nu een recht stuk met links en rechts om en om riool buizen waar je overheen moest. Helaas waren sommige riool buizen door voorgaande teams als wat verlegd doordat ze er met assen en dergelijk achter bleven hangen. Hier even moeten lieren omdat ook wij een riool buis mee sleepte onder onze auto.  Nu alleen nog even een gat, een bult, weer een gat en een bult over en dat was meteen de finish van deze proef. Ook deze proef hebben we met 18:42 minuten ruim binnen de tijd en foutloos met alle 30 punten gereden.


Klik HIER voor meer foto's.

Proef 3

De derde proef  was proef 5 we hadden de wagen hier alvast klaar gezet maar moesten nog op een ander team wachten. Dus ondertussen even de frietkraam terplaatse leeg gegeten en vervolgens waren we nog ruim op tijd aan de start. Toen wij de proef verkend hadden waren wij er bijna van overtuigd dat dit wellicht ook een snelheidsproef moest zijn………. Dit terwijl het voorgaande team er toch bijna een half uur over deed. De proef bestond uit een diepe gegraven sleuf van zo’n 1.7mtr diep met rechte wanden en haakse hoeken, de eerste haaks linksaf en de tweede haaks rechtsaf. In de sleuf waren over dwars 2 riool buizen verwerkt als een soort verkeers drempel. Aan het einde vd gegraven sleuf, weer haaks rechtsaf ongeveer op maaiveldhoogte. Hierna wat slingerende bochten waar gedeeltes uitgegraven waren zodat je schuin ging hangen en de paaltjes moest ontwijken. Dan weer een diep gegraven gat in en haaks rechtsaf het gat weer uit tussen de paaltjes vd finish door. Deze proef hadden we ook weer foutloos met alle 20 punten binnen 3:05 minuten. Daarom ons idee dat dit de snelheidsproef was. Het team voor ons bestond uit een hele nette Defender 90 en een nette Defender 110, deze waren door hun smetteloze staat en lange body duidelijk in het nadeel in de diepe sleuf met krappe haakse hoeken met hoge rechte zijwanden. Wij met onze korte wagen en een body met “terrein ervaring” hadden duidelijk minder nadeel………….


Klik HIER voor meer foto's.

Proef 4

Voor de onze vierde proef, proef 2, stond een lange wachtrij van auto’s. Dus hier hadden we veel tijd om de proef te bekijken en andere teams te zien rijden. De proef bestond uit een lange “smalle” gegraven sleuf van zo’n meter diep en 185cm breed. Iets voor de helft was er een keuze moment, de sleuf volgen voor weinig punten of haaks linksaf de kant op en de wal van uitgegraven grond over. Het eerste stuk was dus 1 mtr recht omhoog en dan nog een kleine meter los zand. Hier was voor ons nog maar 1 team doorheen gekomen, de rest had het niet eens geprobeert op een team na di het niet gelukt was. Eenmaal over de grondwal weer rechtsom terug de grondwal over en de gegraven sleuf in, en met de neus in de sleuf dus haaks linksom om de rest vd auto ook in de sleuf te laten zakken. Daarna de sleuf uitrijden en dan was er een ruim stuk waar je eerst naar rechts moest en dan naar links draaien om door een poortje een gegraven moddergat in te duiken, om daarna de bult met losse grond over tekomen die uit het gat kwam. Doordat ik vooraf de tijd had genomen om de wagen zover mogelijk met de achterkant in de hoek te rangeren, stond ik vrij goed voor het gat en de bult waardoor de wagen er vrij gemakkelijk overheen kwam met de lier aan het grondanker. Veel andere teams waren in dat zelfde gat buiten de tijd gekomen. Over de bult was het rechts aanhouden en weer een grondwal over en een gegraven sleuf in met de neus, dan haaks linksaf en de rest vd wagen ook in de sleuf laten zakken. Dan de sleuf nog uitrijden en daar finishen, er waren voor ons nog maar 2 teams die de hele proef binnen de tijd uitgereden hadden. Wij hadden deze proef ook weer foutloos gereden met de maximale 30 punten en binnen 13:00 minuten.


Klik HIER voor meer foto's.

Proef 5

Onze vijfde en laatste proef was proef 1. Deze was op zich niet echt moeilijk, een spoor met afwisselend links en rechts gaten en bulten waar de flex zijn werk moest doen. Daarna een diep gegraven gat met modder. Dan overhaaks linksaf een hoge bult met een keuze mogelijkheid, voor de bult door voor weinig punten of over de bult voor de maximale punten. Direct achter de bult een flinke afdaling weer een groot modder gat in. Als je deze door gekomen was, was je gefinished. De terrein eigenaar had hier voor de zekerheid een shovel klaar gezet waar aan gelierd kon worden. Eigenlijk kat in het bakkie dus, alleen stond ik in het eerste diepe modder gat met de voorwielen boven en was ik aan het lieren om eruit te komen maar het grondanker kon geen voldoende weerstand vinden om te blijven zitten. Daarop reed ik weer achteruit het gat in om een ander spoor te proberen, bij het steken onder in het gat was er ineens een geluid wat ik niet graag hoor. In eerste instantie leek het op een gebroken ring en pignon oid, na wat proberen besloten de proef te staken en werd een tractor gehaald om me achteruit uit het gat en uit de proef te trekken. Om geen verdere schade te maken heb ik de oprijwagen gehaald en mijn auto erop gelierd. Helaas waren er in die proef geen punten te behalen tot het punt waar ik stond. Dus op die proef heb ik niks gehaald en ben met een kapotte auto voor tijdig uit de proef gehaald. Later bleek dat mijn auto niet de enige was die daar kapot is gegaan. Dus zo zie je dat een ogenschijnlijke simpele proef toch heel ander kan uitpakken.


Klik HIER voor meer foto's.

Sowieso was deze wedstrijd niet echt zwaar/moeilijk qua proeven, maar gezien het aantal auto’s met stukken bleken de proeven voor de techniek toch zwaar genoeg te zijn. Later thuis bleek dat niet mijn ring&pignon vd achteras kapot was, maar de tussenbak tandwielen hadden het begeven en waren er tanden vanaf gebroken. Tijd voor grondig winter onderhoud dus. J

We zijn uiteindelijk op deze wedstrijd nog als derde geeindigd, en zoals het er nu op lijkt hebben we in het algemeen klassement onze derde plaats ook weten te behouden. De nummer vier had de laatste challenge een bladveer gebroken en heeft dus enkele proeven niet kunnen rijden. Waardoor ik ondanks het missen vd punten vd laatste proef toch onze derde plaats heb weten te behouden.

Zoals gezegd was dit onze laatste challenge van dit jaar, en bij deze wil ik de organisatie en alle vrijwilligers heel erg bedanken voor hun tomeloze inzet en enthousiasme. Ook wil ik alle overige teams en deelnemers die er gedurende het jaar aan mee gedaan hebben bedanken voor de gezelligheid en gemoedelijkheid onderling tijdens en tussen de wedstrijden. Uiteraard wil ik Yves Cieters, mijn vaste bijrijder, zeker ook hartelijk bedanken voor zijn inzet. Veel van de wedstrijden vergen veel kracht en energie van vooral de bijrijder, en dit dan onder tijdsdruk. Daarnaast moet hij al mijn “commando’s” en opmerkingen dat ie moet opschieten zonder tegensputteren accepteren….da’s ook niet altijd makkelijk. En uiteraard mag ik ook Heidi niet vergeten die er toch iedere keer weer bij is om mooie foto’s te maken van onze escapades. Dus Yves en Heidi…..Bedankt!!

<<Terug