Challenge Landsard 22-04-2012 <<Terug

De 2e challenge van dit jaar werd verreden op het terrein De Landsard in Veldhoven. Een van de mooiste terreinen in (Zuid) Nederland waar een herriesport bestemming op ligt en waar dus officieel gereden mag worden, en waar we dus met z’n allen ook zuinig op moeten zijn………

Het terrein lag er behoorlijk nat bij en was door het opbrengen van nieuwe grond hier en daar anders wat veranderd. De organisatie heeft ook moeite gedaan om enkele proeven op andere stukken uit te zetten als voorheen, ook waren de proeven langer als meestal waardoor het toch weer een vernieuwende challenge was. Doordat de proeven langer zijn, kan het ook zijn dat je op het eind tijd te kort komt als je ergens te lang over doet. Dat hebben we zelf ook al een keer gemerkt en daardoor een keer de makkelijke keuze optie moeten nemen om toch binnen te tijd te finishen.

Op onze 1e proef moesten we ook meteen als eerste starten, dit was proef nummer 3. De start was aan het eind vd lange rechte pad links en de finish op de “open plek” in het bos. Het was een lange proef met een paar kansloze modder stukken, waar je standaard moest lieren om erdoor te komen. En verder erg krap uitgezet, er was een plaats waar het te krap was om de bocht te kunnen maken zonder paaltjes kapot te rijden. Hier werd de tijd even stop gezet en het paaltje verplaatst. Dit omdat we als allereerste team reden, dus het daarna nog voor iedereen gelijk was. Verder moesten we hier regelmatig de diepe moddersporen schuin oversteken, en uiteraard scherp op de paaltjes letten om ze niet per ongeluk te raken. We hebben deze proef foutloos gereden en dus alle punten zonder strafpunten gehaald, en dit met een tijd van 17,25 minuut.
Klik HIER voor meer foto's.

Onze 2e proef was ook proef 2, deze lag vooraan de lange pad aan de rechterkant. De start was bij het kleine houten bruggetje verderop en de finish was tegen de hoofdpad aan. Het was ook weer een lange proef die een paar lastige stukken had waar je je eigen makkelijk in vergiste. Net na de start een modderspoor waar je met de linkerkant door moest en de rechterkant over de kant, de wagen ging hier behoorlijk schuin hangen, we hebben dit zonder de toplier gedaan en ging goed. Dan haaks rechtsom, om een boom heen die we niet mochten raken weer een gat in, weer een stuk rijden en dan weer krap linksom. Hier was het lieren om vanuit het spoor over een bult met boomwortels 180 graden linksom te draaien. Daarna weer krap rechtaf draaien en een stuk rijden om vervolgens een modderig stuk met onderwater diepe gaten over te steken. Hier hadden we goed  de diepte gepeild vooraf en wisten dat we rechts moesten aanhouden. Dit ging goed, maar de overhaakse bocht net daarna kostte (te) veel tijd, maar ging uit eindelijk ook goed. Daarna weer tussen een boom en paaltje door waar ik te veel links aanhield, hierdoor zakte de auto links weg en gleed wat verder opzij tussen de paaltjes in. Hier moesten we met de voorlier en de achterlier de wagen opzij lieren tussen de paaltjes uit, wat wederom erg veel tijd kostte. Het laatste keuze moment net voor de finish was een zeer krappe rotonde met als middenberm een boom en er rondom nog geen 2mtr ruimte om rond de boom te draaien. We hadden nog 6 minuten, maar omdat deze hindernis te veel tijd kostte zijn we er weer achteruit uit gegaan na enkele keren proberen en hebben ervoor gekozen om de punten van het binnen de tijd finishen te nemen. Op die laatste hindernis konden we waaschijnlijk meer tijd en punten verliezen als verdienen, dus op tijd finishen was een betere keuze.
Deze proef hadden we 22 punten (we mistte de 8 extra punten vd laatste moeilijke passage), maar verder wel zonder strafpunten en met een tijd van 28,03 minuten. Dus erg veel tijd om de laatste passage zouden we niet meer hebben gehad.


Klik HIER voor meer foto's.

Na de pauze konden we starten met onze 3e proef, dit was proef 1 helemaal vooraan links. De start begon op de open plek vooraan als je net door 1 vd 2 sporen het terrein op bent, en de finish was aan de lange rechte pad tegenover de finish vd proef 2. De start vd finish begon met 2 bulten die tegen elkaar aan gestort waren waar je overheen moest aan de zijkant vd helling. Uiteraard stonden er boven en onder paaltjes, waar de meeste teams hun top lier gebruikte om boven te blijven, kozen wij ervoor om zonder toplier te rijden en om de onderste paaltjes net te ontwijken. Gelukking ging dit goed en hadden we daar al veel tijd bespaard. Verderop was het gewoon de linten volgen door de diepe sporen om bomen heen en daarbij de paaltjes te laten staan. Op een punt hebben we even moeten lieren om boven te komen, dit had misschien zonder lier met wat brute kracht en wat geluk ook gegaan, maar de kans dat ik dan boven een paal uit de grond reed was te groot. Helaas hebben we hier tijdens het lieren alsnog een paaltje geraakt en 3 strafpunten voor gekregen. De rest vd proef was ook weer goed sturen en geen paaltjes raken, al hoewel dit hier en daar lastiger was als het leek. Deze proef hadden we alle punten (20 ) gehaald, maar gingen er 3 strafpunten voor het geraakte paaltje vanaf. Wel de hele proef uitgereden binnen 16,15 minuten.


Klik HIER voor meer foto's.

Onze 4e proef was proef nummer 5, deze lag vrij dicht tegen de kartbaan aan. De start was op de pad vanuit de open plek in het bos richting de kartbaan, de finish was midden in het gedeelte tegen het water en de kartbaan. Ook hier weer een behoorlijk lange proef met meteen aan de start al een kansloze lange modderbak, hier telt alleen maar de bodemspeling onder het diff. Er waren ook maar 2 wagens door gekomen zonder te lieren, een met de grootste banden en de ander met portaalassen. Hier had de lier het zwaar waardoor we hem 2 keer aan een andere boom hebben bevestigd, om de wagen eerst wat omhoog met de vooras uit de modder te trekken, en daarna weer verder uit het spoor te trekken. Daarna meteen haaks rechtsom het volgende modderspoor in met halverwege in de bocht een paaltje onder in het linkse wielspoor. Hierdoor moest de wagen met de rechtsekant bovenover de kant rijden met behulp vd toplier, maar daar waren we iets te laat achter gekomen. Toen ik met mijn linkerachter wiel het paaltje links onder net voorbij was (zonder te raken) stond ik rechtsvoor met de neus zowat tegen een ander paaltje aan en kon ik geen kan meer op. Bij het iets terug laten zakken vd wagen raakte mijn linker achterband met een kam net het paaltje, dus toch nog 3 strafpunten. Daarna de neus de goede kant in gekregen en het spoor uit gereden, om het parcour te volgen. Verderop moesten we haaks een diep spoor in rijden wat daar zo’n 75cm diep was, met de voorwielen beneden meteen weer haaks linksom om het diepe spoor te volgen en dan meteen weer bijna 180 graden linksom om een boom heen die we mochten raken omdat het ander niet zou gaan volgens de marshalls. Door goed te sturen wisten we toch als eerste team de boom te ontwijken en er zelfs zo’n 10 á 15cm vanaf te blijven. Helaas kregen we daar geen bonus punten voor……….

Verderop was er een haakse bocht links om een boom heen, waar je rechter wielen door een flink gat gingen en je links boven over de boomstam/wortels reed met de banden. Hier werd de volledige flex gebruikt en ging de wagen heel voorzichtig bijna op de zijkant liggen. De bijrijder ging even aan het touw vd voorlier hangen om de neus net dat beetje extra gewicht te geven om over zijn dooie punt te komen en weer op 4 wielen terug te komen zonder te lieren. Daarna weer linksom een spoor in met in het rechtste wielspoor een paaltje, hier moesten we dus met de linker wielen over de hoge kant rijden om net om het paaltje heen te kunnen, nog een paar meter modderspoor en dan de finish. Deze proef alle 30 punten min de 3 strafpunten voor het geraakte paaltje, en dit met eentijd van 23,56 minuten.


Klik HIER voor meer foto's.

De laatste proef was proef nummer 4, deze begon op de open plek in het bos ongeveer bij de finish van proef 3. Het einde vd deze proef was ongeveer bij de start van de 5e proef. Het was een iets kortere proef, maar daarom niet minder zwaar. Net voor mij was er een Toyota die in de 2e modderbak zijn voorlier (of touw) kapot getrokken had en dus buiten de tijd er weer achteruit uit moest. Bij de start reed je meteen een kort maar diep moddergat in waar rijden geen optie was volgens de marshall. Hier ben ik meteen begonnen met de linkerwielen bovenover de rand te rijden en de rechterwielen over het middenspoor, alleen moesten we om de bak uit te komen haaks rechtsaf en moest ik dus uiteindelijk toch met 4 wielen de bak in, maar de eerste paar minuten waren al uitgespaard doordat we het eerste stuk al niet hoefde te lieren. Daarna haaks rechtsom lieren om de bak uit te komen en na een paar meter meteen de tweede modderbak weer schuin in gereden, heel voorzichtig om een paaltje in het water/modder te ontwijken. Maar daardoor was het ook niet echt mogelijk om op eigen kracht zonder aanloop de modderbak weer uit te komen. Ook moesten we hier haaks naar recht weeruit, dus dit even met de lier gedaan. Daarna krap linksom en, op de pad die vanuit de open plek in het bos richting de jetski plast ging, meteen weer de smalle diepe modderbak in met hoge rechte zijwanden. Hier ben ik ook weer met het linker voorwiel bovenover de rand gereden en het rechtse wiel over het middenspoor. Beide achterwielen gingen wel door de modderbak heen, dit ging goed tot 3/4e vd modderbak toen moesten we toch lieren. Op het eind vd modderbak rechtsom eruit en meteen  zo’n 180 graden door draaien. Nog een paar bochten, waar de paaltjes ontweken moesten worden door goed sturen en steken en daarna finishen. Dit met alle 30 punten geen strafpunten en binnen 15:20 minuten.


Klik HIER voor meer foto's.

We zijn zoals je in de uitslag kan zien in de solo klasse 2e geworden vd 7 deelnemers. Daardoor zijn we in het algemeen klassement ook van een 3e naar de 2e plaats gegaan. Zoals in het verslag van avondwedstrijd in Axel proberen we de “concurrentie” (concurrentie in de goede zin van het woord, het is tussen de proeven in altijd gezellig met de overige teams onderling) het vuur aan de schenen te leggen. We hebben nu in het klassement 1 plaatsje kunnen stijgen, maar er volgen nog 4 wedstrijden dus we zullen ons best moeten blijven doen en de wagen zoveel mogelijk in goede staat moeten brengen en houden om deze resultaten vast te kunnen houden.    

De eerst volgende wedstrijd is op 19&20 Mei in Bertrix in de Belgische Ardennen.

<<Terug