Project Ford F350 valt in de prijzen !

Bus keuring Kerckheart opendays 2012-04-02

Nu de Ford helemaal klaar is en er volop mee gewerkt wordt, is het zo nu en dan ook een tijd om er de blits mee uit te hangen. Daarom werd hij ingeschreven voor de “bus” keuring op de Kerckhaert open days 2012. De naam bus keuring komt omdat de meeste hoefsmeden met ingerichte bestel bussen rondrijden naar de klanten toe. Sommigen rijden met een aanhanger, en een enkeling dus met een USA style Ford F350 met farrier body. In Amerika rijdt 80% van de hoefsmeden (en vee artsen) met zo’n dikke pick-up waarvan de bak is vervangen door een volledig op maat gemaakte opbouw.

Op deze mobiele hoefsmederij keuring trok de Ford ook constant veel aandacht en was voor velen onderwerp van gesprek. Een tweetal keurmeesters liepen gezamenlijk rond om iedere mobiele werkplaats op uiteenlopende punten te beoordelen. Dit ging van veiligheid (brandblussers, verbanddoos, PBM’s) tot volledigheid vd uitrusting, van de algehele indruk (netheid en orde) van de wagen tot werkhouding van de hoefsmid in kwestie, van werkcomfort tot de administratie en planning. Dus het ging om veel meer als alleen de mooiste wagen, een slimme inrichting en profesionele indruk was belangrijk, maar zeker ook stiptheid en duidelijkheid richting de klanten (d.m.v. de prijslijst, administratie en planning) telden zwaar mee. Uit eindelijk bleek David Thiele van www.uwhoefsmid.com zijn zaakjes administratief, maar ook met de wagen netjes voor elkaar te hebben. Dit werd beloond met een welverdiende 2e plaats, op een totaal van zo’n 14 deelnemers.

Custom Offroad wil bij deze hoefsmid David Thiele van harte feliciteren met zijn respectabele 2e plaats, en bedanken voor het mogen bouwen van zo’n mooie professionele farrier body.

Hier volgen de foto's van de keuring.
 
Project Ford F350 Farrier Body Specificaties

De Ford F350 met farrier body (smidse opbouw in het Engels) is verder volledig afgebouwd en is ondertussen alweer enkele maanden naar volle tevredenheid in gebruik. De hoefsmid is erg tevreden met de uitvoering van de opbouw, de makkelijke indeling, de zwenkarm voor het aambeeld van +/-40kg en de zwenkarm voor de Blacksmith oven, het custom made hoefijzerrek en alle andere gemakken die aanwezig zijn.

Doordat hij met deze opbouw nu zijn werk kan doen, is de ergonomie flink toegenomen en de belasting op het lichaam duidelijk verminderd. Dit doordat er nu geen zware gereedschappen (aambeeld, oven,enz.) meer in en uit de wagen getild hoeven te worden, maar simpel uitgeklapt. Ook de bescherming tegen de elementen is optimaal door de aan 3 zijden grote naar boven scharnierende kleppen die ruim voldoende beschutting tegen de regen, maar ook de felle zon bieden.

De scharnieren vd kleppen zijn ook volledig waterdicht uitgevoerd zodat daar ook geen water naar binnen komt op het (elektrisch) gereedschap. Door het formaat en gewicht vd wagen kan/moet deze op vrachtwagen kenteken gereden worden, wat ook weer voordelen biedt t.a.v. de bijtelling of km registratie en toch aan 6 personen comfortabel plaats biedt. Enkele specificaties vd wagen: Ford F350 XLT 4x4, 7,3 ltr V8 turbodiesel, Bj. 1996, automaat, dubbel cabine (6 zitplaatsen), custom bumper en runningboards met opbergruimte.

Enkele specificaties vd farrier body: volledig rvs interieur, LED binnen/werk verlichting, LED achter/contour verlichting (achterlicht amerikaans aangesloten), lengte 302cm.  breedte 208cm hoogte 95cm. . voorzien van: Aggregaat op slide out, compressor, aluminium hoefijzer rek, 2 ladeblokken, Blacksmith oven op aangepaste Blacksmith zwenkarm, Future 3 aambeeld op stevige zwenkarm, kolomboor, tapmachine, schuurband machine met slijpsteen en polijstborstel, vd wagen geisoleerde plaat om te lassen, lasapparaat, koelkast, 2 gasflessen op slide out, 20mtr stroomkabel haspel. Daarnaast alle benodigde (elektrische) handgereedschappen.
Project Ford F350 Farrier Body Opbouw


Omdat de eigenaar van deze Ford F350 een hoefsmid is, moest zijn Ford F350 ook een echt werkpaard worden.

Dus de pick-up bak moet plaats maken voor een dichte bak waar de hoefsmederij met al z’n gereedschappen, voorraad, oven en aambeeld in verwerkt is. Nadat er op marktplaats een opbouwframe met afneembare bak gevonden was, kon er met de ombouw en opbouw begonnen worden.

De wisselbak was niets anders dan een stevig uitgevoerd vloerframe wat samen met het opbouwframe al gegalvaniseerd was. Custom Offroad werd in geschakeld om de pick-up bak te verwijderen en het aangekochte frame te monteren. Om daarna een compleet dichte opbouw met inrichting te maken op het vloerframe.

Omdat de bak met 6 borgpennen vast zit op het opbouwframe is het straks mogelijk om de hoefsmederij bak af te nemen en voor de gelegenheid een andere bak te plaatsen.

Het was even wachten op het RVS zetwerk, daardoor was er een kleine bouwstop. Nu het interieur erin geplaatst is veranderd het hele uiterlijk van de bak, nu kun je goed zien hoe de indeling is en hoe een en ander eruit gaat zien.

Als alles in het interieur precies passend gemaakt en voorbereid is, zoals het plaatsen van de stopcontacten, schakelaars, gasregulator enz kan de hele bak weer gedemonteerd worden. Daarna wordt het staal gestraalt en gepoedercoat.

Daarna kan de opbouw van de bak weer beginnen, het hele interieur kan er weer terug in (en uiteraard mag dan de witte folie van het rvs verwijderd worden) en alle leidingen en kabels kunnen getrokken en aangesloten worden.


De smidse opbouw is ondertussen weer terug van de spuiter. Het geheel is gestraald, gescopeerd, en deels gepoedercoat en deels gespoten.

De wederopbouw kan weer beginnen, we starten met de bekabeling. Er komen 3 circuits van stroom in de opbouw te liggen, 220V voor alle (hand)gereedschappen en koelkast. Dit komt van een kabelhaspel die bij de manege of stal inplugt kan worden of via de aggregaat die ook standaard aan boord is.

Het tweede circuit wordt 24V dit is voor alle LED binnen verlichting en achterverlichting die in de gewenste uitvoering toen alleen in 24V leverbaar was. En het derde circuit, is niet zo uitgebreid, is de voeding vanaf de auto naar de 12v/24v omvormer, aansturing vd achterverlichting, en stoom-voorziening van de radio die achterin de opbouw boven de gereedschaplades.

Tijdens het bekabelen van de opbouw worden er ook meteen rvs interieur delen ingebouwd en kan een en ander meteen ingebouwd en aan gesloten worden zoals de achterlichten interieurlichten, wandcontactdozen enz.