Project Oldtimer Opel Blitz

Dit is weer eens wat anders als anders, maar daarom niet minder leuk om te doen.

Het betreft hier een Opel Blitz uit 1974, met een 2500cc 6 cilinder motor en 4 versnellingen. Het is echt een mooie stijl die de Blitz in de jaren 70 had. Mooie carrosserie vorm en lampen, de knipperlichten zijn zelfs van die puntige zoals je die ook op de oude klassieke Amerikanen tegenkomt. Mooie basis voor een hotrod oprijwage....

Er is recentelijk elders al een mooie oprijbak opgebouwd en de hardware voor een gasinstallatie is gemonteerd, dit dient straks door een erkend bedrijf aangesloten te worden. De wagen staat nog op Zwitsers kenteken en moet straks dus nog door de RDW gekeurd worden.

De klant wil eerst de cabine goed aan gepakt hebben zodat hij er weer jaren mee vooruit kan. Nou is de wagen uit 1974, maar dat is aan de staat vd cabine zeker niet te zien. Helemaal roestvrij is hij niet, maar het beperkt zich maar tot enkele kleine plekken.

We hebben het wel eens erger gezien bij minder oude wagens!!

De vorige eigenaar was al ijverig aan het schuren en plamuren geweest, maar dat maakt niet uit. Allereerst word de hele cabine kaal gemaakt van binnen en buiten. Daarna word hij verwijderd van het chassis en hier en daar gelast, gestraald, gescoopeerd en in de epoxyprimer gezet. Hij zal daarna gespoten worden, waarschijnlijk in (zijde)glans zwart.

Tijdens de opbouw zal de cabine ook voorzien worden van enkele updates zoals nieuwe/goede stoelen, geluid isolatie enz. Verder komen er tussen de cabine en oprijbak mooie staande uitlaten. En word de wagen technisch geheel nagekeken, zodat ook de motor, remmen, wiellagers, banden enz ook in orde zijn.

En deze klassieke oldtimer weer jaren dienst kan doen.


Zo goed als de staat vd cabine leek tijdens de demontage, zo rot bleek de cabine na het stralen. Een van de vorige eigenaren was als eens ijverig bezig geweest met het “opknappen” van de cabine, maar heeft eigenlijk meer verkeerd gedaan als goed.

Om er makkelijk vanaf te komen, zijn er stukken plaatwerk over de rotte delen heen gelast. Hierdoor verdwijnen de rotte plekken uit het zicht, maar rotten alleen nog maar sneller verder omdat er nu vocht tussen het oude rotte plaatwerk en het nieuwe over gelaste plaatwerk kan komen. Dit is dus de allerslechtste manier van restaureren en is ook zeker niet aan te raden.

Alle rotte plekken zijn nu daadwerkelijk verwijderd en nieuw plaatwerk is er voor in de plaats gelast. Omdat origineel plaatwerk niet meer leverbaar is, zijn alle stukken met de hand op maat gemaakt.

De cabine wordt nu weer lichtjes opgestraald, gescoopeerd en in de epoxy gespoten, daarna mag de spuiter zijn gang gaan..
De cabine is een halve dag terug geweest en is weer opgehaald door een spuiter die hem wat strak gaat maken en in kleur gaat spuiten. Zodra de cabine terug is kan deze weer gemonteerd en opgebouwd worden.

De cabine is terug van de spuiter. Meteen alles wat extra beschermt moet worden in de Hippoliner gezet.

Die kan er weer jaren tegen.

Nu alles weer monteren.